HanzeBox op je telefoon

Jouw verbruik: meten is weten

Als je weet hoeveel energie er in jouw huis wordt gebruikt en waaraan die energie op gaat, kun je gemakkelijker energie besparen. De besparingen kunnen oplopen tot wel 20. Voor het meten van je energieverbruik kun je het best een energieverbruiksmanager gebruiken. Met een energiemeter kun je het verbruik per apparaat meten.


Energiemeter

De eerste apparaatjes die het verbruik konden meten, waren de energiemeters. Je steekt een energiemeter in het stopcontact en vervolgens sluit je het apparaat waarvan je het energieverbruik wilt weten, aan op de energiemeter. Een energiemeter meet het stroomgebruik in de stand by-stand en als het apparaat aan staat. Je kunt dus de evt. sluipstroom meten én het verbruik tijdens bijvoorbeeld een wasbeurt van de wasmachine.Wat er in de rest van je huis gebeurt, zie je dus niet. Met andere woorden: je hebt geen totaalplaatje. Dat geeft een energieverbruiksmanager wel. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk ontdekken hoeveel energie (en dus geld) je bespaart als je een uur voordat je naar bed gaat, de verwarming al omlaag draait.

 

Energieverbruiksmanager

Verbruiksmanagers zijn in twee soorten onder te verdelen:

  • managers die elke moment (real time) registreren, de zgn P1-verbruiksmanagers,
  • managers die per kwartier of uur registreren en dat per 24 uur laten zien, de zgn. P4-verbruiksmanagers.

Per verbruiksmanager verschilt het hoe je het verbruik kunt aflezen: op een schermpje aan de muur of op tafel laten. Dit zijn altijd P1-verbruiksmanager. Voordelen: je ziet direct de gevolgen van de gedrag en de andere bewoners van je huis zien het ook! Je verbruik kan ook op een app op je telefoon of via een website worden afgelezen. Daar moet je dus eerst naartoe. Dit kunnen P1- en P4-verbruiksmanagers zijn.

MilieuCentraal geeft een overzicht van verbruiksmanagers die op de markt zijn. Door op een naam van een verbruiksmanager te klikken kom je op de website van de aanbieder, waar je er meer over kunt lezen (wat de verbruiksmanager doet en hoeveel hij kost). 

NB: Mocht je besluiten om een energiemanager te kopen, lees dan goed te kleine lettertjes. De gegevens van jouw verbruik worden opgeslagen om jou je overzicht te kunnen geven. Let erop dat deze gegevens niet ongevraagd met andere (commerciële) partijen worden gedeeld.

 

HanzeBox, een Lochemse energieverbruiksmeter met een extra

LochemEnergie, de burgercoöperatie die zich inzet voor de verduurzaming van de gemeente Lochem, heeft samen met het Deventer bedrijf ook een energieverbruiksmanager ontwikkelt: de HanzeBox. Deze registreert je energieverbruik real time. Via een app is dit verbruik goed te volgen.De verwachting is dat de HanzeBox in de toekomst een extra voordeel zal bieden: het verhandelen van zonne-energie tussen particulieren onderling.

Ga naar LochemEnergie om meer te lezen over de HanzeBox.